Boek
Nederlands

Dag papa, tot volgende week

Brigitte Weninger (auteur), Christian Maucler (illustrator)
+1
Dag papa, tot volgende week
×
Dag papa, tot volgende week Dag papa, tot volgende week
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tom geniet van het wekelijkse bezoek van zijn vader, maar hij heeft veel moeite met afscheid nemen. Zijn moeder vertelt hem over kleine beer die in dezelfde situatie zit. Prentenboek met paginagrote illustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Echtscheiding
Titel
Dag papa, tot volgende week
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Christian Maucler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Auf Wiedersehen, Papa
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789051160215

Besprekingen

Centraal in dit prentenboek staat de onmacht die kinderen van gescheiden ouders voelen. Tom, het jonge hoofdpersonage, staat voor een voldongen feit: zijn ouders wonen niet meer bij elkaar en Tom ziet zijn papa alleen nog op bezoekdag. De jongen vraagt zich dan ook af waarom papa elke keer weer weggaat en niet bij Tom en zijn moeder blijft, net als vroeger. Brigitte Weninger, die vooral bekend is van haar prachtige reeks 'Paultje', tracht de gevoelens van woede en verdriet te beschrijven, die veel kinderen ervaren als hun ouders scheiden.

Tom heeft een fijne dag gehad met zijn vader, maar is boos als die hem later weer terug naar zijn moeder brengt. Hij wil bij zijn vader blijven, maar ook bij zijn moeder zijn... Huilend gaat hij naar bed, en hij kan alleen een beetje troost vinden bij zijn knuffel. Als het licht uitgaat, begint zijn teddybeer op fluistertoon een verhaal te vertellen. Het decor verandert en we worden meegevoerd naar een idyllisch berenlandschap. Er wordt een a…Lees verder
Na zijn wekelijkse uitje met zijn vader weigert Tom afscheid van hem te nemen, omdat hij zo teleurgesteld is dat het contact weer voorbij is. Boos kruipt hij in bed waar zijn moeder hem z’n knuffelbeer komt brengen. Dan volgt het verhaal van kleine beer die fijn bij zijn moeder woont, maar elke week uitkijkt naar het bezoek van zijn vader. Ook kleine beer heeft moeite met afscheid nemen, maar na de uitleg over gescheiden ouders besluit hij toch in het vervolg zijn vader gedag te kussen. Verzorgd uitgegeven prentenboek met rustige, overzichtelijke paginagrote illustraties over twee pagina’s. Bij de afbeeldingen in het jongensdeel van het verhaal is het perspectief zoveel mogelijk vanuit de beleving van het kind getekend. Ook in de tekst is onderscheid tussen de delen zichtbaar. De korte teksten staan in de raamvertelling over de jongen cursief gedrukt en bij het berenverhaal in een normale letter. Volgens de flaptekst is het een prentenboek 'voor ouders die niet goed weten hoe ze een e…Lees verder

Dag papa, tot volgende week

Tom begrijpt niet waarom papa telkens weer weggaat en hem alleen met mama laat. Zijn knuffelbeer vertelt hem over een papa beer die zijn kleine beer ook bij mama beer achterlaat. Door dit verhaaltje snapt Tom waarom dit gebeurt en hij valt rustig in slaap. Een teder boekje waarin jonge kinderen duidelijk gemaakt wordt dat mama en papa nog steeds evenveel van hen houden, ook als ze gescheiden zijn van elkaar. Heel mooie tekeningen in zachte kleuren.