Boek
Nederlands

Ik ben Blop!

Hervé Tullet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Blop is een kruisvormig figuurtje dat allerlei kleuren en patronen kan aannemen. 'Ik ben Blop' toont allerlei speelse variaties: de familie Blop, Blop is ziek, Blop in het museum etc. Een kijkboek over vormen, kleuren, maten, tellen, tegenstellingen enz.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Ik ben Blop!
Auteur
Hervé Tullet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I am Blop!
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2013
[104] p. : ill.
ISBN
9789002244124 (hardback)

Besprekingen

Hij doet het weer, Hervé Tullet. De maker van onder Een citroen is roze (2001) en Een boek (2010) veegt opnieuw je hele verwachtingspatroon op een hoopje. Wie zijn eerdere publicaties kent, verwacht van een Tulletboek iets aparts, iets verrassends. Ik ben Blop! is dat zonder twijfel. Want kun je een bundeling van 104 bladzijden Blops — of is het ‘Bloppen’? — een boek noemen? Eerste pagina: ‘Hallo ik ben Blop!’. Een dikke x met onregelmatige, gul afgeronde benen poseert onder de tekst. Tweede pagina: ‘zwarte Blop’. Veertiende pagina: ‘Blop gaat omhoog’. 56e pagina: een Blop-hemel. 78e pagina: dierenblops. Bij elke bladzijde die je omslaat, opent Tullet een deur van zijn absurdistisch denkhuis. Blops in verschillende designkleuren, de familie Blop, Blop in het museum. Geleidelijk wordt het boek een uitnodiging tot spel, waarbij de lezer steeds meer ideeën aangereikt krijgt. Haast onbewust groeit de zin om zelf een Blop te creëren. Hongerig naar nieuwe input, bladert…Lees verder
Bijzonder boek, zowel qua uitvoering en vormgeving als qua inhoud. Het valt direct op door de asymmetrische vorm (drie zijden lopen schuin) en het sprekende hardroze met geel en groene hardkartonnen omslag. De inhoud bestaat uit niet meer dan de weergave van een soort kruisje met afgeronde hoeken/klavertje vier op allerlei manieren, de 'Blop'. En hoe! In zwart-wit, allerlei kleuren, groot of heel klein, plat of driedimensionaal, met verschillende prints, zelfs onzichtbaar... De uitgave doet een groot beroep op de fantasie; de Blopjes gaan echt leven. Daarbij is het boek instructief: kleuren leren (ook met hulp van transparant pagina's), tellen, relatieve begrippen, esthetische waarden enzovoort. De maker heeft er ook, ondanks de eenvoudige materie, humor in weten te leggen! Hij maakte eerder ook het al even originele 'Een boek'*. Moderne, frisse uitstraling. Een uitdagende uitgave, waarmee veel samen te ontdekken valt met kinderen vanaf ca. 2 jaar.