Boek
Nederlands
Margot gaat aan de slag bij het schimmige Blurred Inc, een bedrijf dat de restjes van multinationals oplapt. Uitzonderlijk getalenteerd en opererend op het randje van het illegale, dringt ze steeds dieper door in deze verborgen wereld, tot een weg terug onmogelijk is.
Titel
Massa
Auteur
Joost Vandecasteele
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
250 p.
ISBN
9789085423362 (paperback) 9789085423973 (paperback)

Besprekingen

Actuele achtbaanrit

Massa, de tweede roman van alomtegenwoordige schreeuwlelijk Joost Vandecasteele, biedt onder meer een spannende remix van de Europese crisis.

In de Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw is Joost Vandecasteele een unicum. Hier hebben we een auteur van guerrillaproza: hij werkt snel, permitteert het zich om bochten af te snijden in de formuleringen en schildert de gaten in de plot dicht met een expressionistisch palet en veel gusto. Tegelijk is zijn werk uitzonderlijk levendig. Het barst van de ideeën - geen gering goed in een literair landschap waar één verhaalideetje, uitgesmeerd over tweehonderd bladzijden braaf en kiemvrij proza, al heel erg knap en flink wordt bevonden.

In de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert (zonder mij) en in zijn eerste roman Opnieuw en opnieuw en opnieuw projecteerde Vandecasteele zijn ideeënstroom nog naar een niet al te veraf gelegen toekomst. Massa speelt zich echter af in het nu, zij het een 'opgepompt' heden.

In de eerste hoofdstukken van de roman dirigeert Vandecasteele onze blik geleidelijk naar dat stukje heden dat hem boeit. Alles wat groeit in het donker is zij…Lees verder

Alles is fictie

Joost Vandecasteele heeft een nieuwe roman uit, Massa. Een goed moment om zichzelf in vraag te stellen als romancier in een 'heel werkelijke wereld'.

Misschien was het een beslissing uit besparingsoverwegingen, maar De Standaard der Letteren gaf me de opdracht mezelf te interviewen. Dit naar aanleiding van mijn roman Massa, die vandaag verschijnt. Bij de lancering van een boek is de schrijver genoodzaakt om zich te transformeren in een pleiter, opgeroepen om zijn hersenspinsels te verdedigen. Vaak niet lang, de gemiddelde tijdspanne van aandacht voor elk nieuw boek varieert tussen twee dagen en een week. Dus het aftellen kan beginnen.

Dit is mijn derde boek, mijn derde beperkte periode van aandacht, los van de aandacht die ik als columnist en BBB (Bijna-Bekende Brusselaar) ervaar. Maar ik merk nu al de mechanismen die gepaard gaan met de promo van een boek. Bij mijn eerste verhalenbundel lag de kern van de meeste interviews in de relatie tussen mijn schrijven en mijn comedy, en was mijn belangrijkste wapenfeit vallen van een podium tijdens Comedy Casino Cup. Bij het tweede boek raakte bekend dat ik meestal in de McDonald's…Lees verder

Economie is een religie

2012 moet het jaar van de schrijver, stand-upcomedian en nieuwsjunk Joost Vandecasteele worden. Met de verhalenbundel 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' won hij de debuutprijs. Met 'Opnieuw en opnieuw en opnieuw' won hij het respect van de critici. Zijn roman 'Massa', die zich afspeelt in de schaduwwereld van internationale zakenlui, hackers en spionnen, moet voor de grote doorbraak zorgen.

'Massa' is het waanzinnige maar hyperrealistische verhaal van een jonge vrouw op de dool, een economie gebaseerd op fantasie en mensen die machines worden. Joost Vandecasteele: 'Het boek speelt zich af in de financieel-economische wereld omdat die wereld bij uitstek ondoordringbaar en verborgen lijkt. Het is een wereld waar ambitie, intelligentie en profilering mensen stuwen, veel meer nog dan in de politiek of in de kunst. Ik vind het fascinerend dat een kleine groep van financiële spelers - intrigerend dat we ze 'spelers' noemen - met hun beslissingen zo'n grote impact hebben. Het is geen aanklacht - alhoewel hervormingen noodzakelijk zijn - maar een poging om die wereld te begrijpen: de mechanismes, de codes, de drang, het vele geld verdienen ook. Als een soort Atlantis blijft de economische wereld een mythologische plek, met bijvoorbeeld de City in Londen architecturaal gezien als een geland ruimteschip.'

Volgens Robert Vuijsje, die ook net zijn tweede roman uit heeft, mo…Lees verder

De toekomst is een klootzak

Hij wilde volwassen worden in de literatuur. Iets belangrijks schrijven. En dus probeert Joost Vandecasteele in Massa het nu bij de strot te grijpen. Niet om dat nu te begrijpen, maar om de algehele verwarring te peilen. 'Dit is mijn bijdrage aan het wereldwijde protest.'

Net zoals boodschappen beginnen boeken soms ook gewoon met een lijstje. Dingen waarover een schrijver het wil hebben, die hij ZEKER niet mag vergeten. Ze staan in het vet. Twee- tot driemaal onderlijnd. Of zijn met fluostift gemarkeerd. Het lijstje dat Joost Vandecasteele voor Massa samenstelde, had er - met het risico onvolledig te zijn - ongeveer zo kunnen uitzien:

-Een vrouw alleen in Brussel.

-Bewust alleen.

-Ze kan iets.

-Iets wat eigenlijk niet mag.

-Maar ze is er wel heel goed in.

-Ze verzint de economische werkelijkheid waarin wij leven (en in Hongkong, Shanghai, Singapore, andere wereldsteden).

-Ze verdient er veel geld mee.

-Onvoorstelbaar veel geld.

-De wereld trilt, beeft en dreigt te barsten.

-Zij wordt alsmaar beter.

-Alsmaar eenzamer, ook.

-Maar niet ongelukkig. Niet ongelukkig. (Dat laatste in het vet, driemaal onderlijnd en in fluo)

IN DE EXQI OP DE BROUCKÈREPLAATS - …Lees verder

Hebt u soms ook het gevoel dat de economie een geloof is dat drijft op massahysterie? Hoe kan het dat een bedrijf dat winst maakt, maar net wat minder dan vorig kwartaal plots zo goed als waardeloos wordt op de beurs? Hoe kan een gerucht over stijgende grondstofprijzen een hele markt laten inzakken? En vooral: hoe komt het dat anderen precies daarvan rijk worden? Dat de handel in wat, wel beschouwd, fictief is — aandelen en obligaties, leningen en rentes — de wereld zo in de greep heeft? Snapt u dat de munt die twee jaar geleden een van de stabielste ter wereld was, plots wankelt? En wat dat betekent? We leven in een wereld die beheerst wordt door koersen waar we niets van snappen en krachten die niemand onder controle heeft. Daarover gaat Massa, het derde boek van Joost Vandecasteele. Het is een verontrustende roman waarin de lezer met zijn eigen realiteit geconfronteerd wordt: die van het internet met zijn ongebreidelde mogelijkheden, maar ook met zijn onbeheersbaarheid; die …Lees verder

Roman als rollercoaster

De nieuwste roman van Joost Vandecasteele is het literair equivalent van een ritje op de Boomerang-achtbaan van Bellewaerde na het eten van een vettige hamburger: snel en jachtig, en je voelt je lichtjes misselijk erna. Maar wel zo leuk dat je meteen nog eens wil.

Joost Vandecasteele wordt op de achterflap van 'Massa' niet alleen «de spannendste stem van zijn generatie» genoemd, maar ook een «Wunderknabe». Nu hebben wij al geleerd dat achterflaptekst niet altijd even betrouwbaar is - een 'literaire thriller' is zelden letterkundig hoogstaand - maar in dit geval zijn we het volmondig eens met de lovende woorden van complimentjesstrooier Tom Lanoye.

Met 'Massa' heeft Vandecasteele - die naast schrijver ook komiek, theatermaker en allround-inzetbare-tv-of-radiogast is - in het begin van het jaar al een roman klaar die mee kan dingen naar de titel 'boek van het jaar'. Net als in zijn vorige roman 'Opnieuw en opnieuw en opnieuw' is het allesbehalve Vandecasteeles belangrijkste doel om de lezer een glimlach op het gezicht te toveren. Grimlachen doe je dan weer volop, want de schrijver bezit een onnavolgbaar talent om de dingen die fout lopen in deze wereld pijnlijk aan de schandpaal te nagelen.

'Massa' is het verhaal van Margot, een jo…Lees verder

Margot is een wat stuurloze vrouw, tot ze een baan krijgt bij het compleet mysterieuze bedrijf Blurred Inc. Ze moet complexe financiële teksten ombouwen tot wervende bedrijfsplannen. Het bedrijf blijkt een akelig sturend handje te hebben in allerlei multinationals. De schrijver schetst een beeld van stiekeme reclamestrategieën, topbobo’s met duistere praktijken en een digitale wereld zonder echt menselijk contact. Blurred Inc heeft een nogal ambitieus doel: proberen Europa uit een financiële crisis te houden door zoveel mogelijk positieve beelden te schetsen van de toestand van de bedrijven in Europa. En hier wordt het boek bijna een actiefilm: Margot wordt ingeschakeld als een soort spion en raast door Europa en Azië met allerlei opdrachten. De combinatie van deze actieroman en de onderliggende filosofie over fictie, waarheid en maakbaarheid maken het een intrigerend boek dat als een trein leest. De Vlaamse schrijver (1979) kreeg voor zijn debuutroman ‘Hoe de wereld perfect functione…Lees verder

Over Joost Vandecasteele

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Joost Vandecasteele (1979) is een Vlaams schrijver en stand-upcomedian.

Biografie

Vandecasteele studeerde theaterregie aan het RITCS. In 2002 won hij met zijn theatermonoloog Sparta 2010 de Theater Aan Zee-prijs. Van 2005 tot 2009 was hij lid van het theatercollectief Abattoir Fermé.

Hij publiceerde diverse kortverhalen in onder meer Deus Ex machina, De Brakke Hond, De Revisor en Vice magazine. in 2007 won hij de Brandende Pen voor Nooit meer vrede. Dit kortverhaal werd opgenomen in Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, een verhalenbundel waarmee Vandecasteele debuteerde bij De Arbeiderspers in 2009. Deze bundel werd genomineerd voor de Nederlandse Selexyz Debuutprijs en de Academica Debutantenprijs en won de Vlaamse debuutprijs in 2010. Het juryrapport luidt als volgt: Vandecasteele troont ons mee in een spooky en tegelijk ook hedonistisch universum dat slechts een paar ademtochten in d…Lees verder op Wikipedia