Boek
Nederlands

Een taart voor kleine Beer

Max Velthuijs (auteur)
+1
Een taart voor kleine Beer
×
Een taart voor kleine Beer Een taart voor kleine Beer

Een taart voor kleine Beer

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De verjaardagsvisite van Kleine Beer vindt dat je eerst moet proeven of de taart, die ze hem willen geven, wel echt lekker is. Prentenboek met eenvoudige, expressieve schilderingen in heldere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Jarig zijn
Titel
Een taart voor kleine Beer
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2011
[25] p. : ill.
ISBN
9789055790210 (hardback)

Besprekingen

Varkentje bakt een taart voor jarige kleine Beer. Alle vrienden proeven er flink van. Zal kleine Beer ook nog een stukje krijgen? Royaal prentenboek met per pagina een fijngekleurde gouache in de zo typerende stijl van de beroemde illustrator Max Velthuijs. Onder de illustraties, die afwisselend met en zonder kader zijn afgedrukt, staat de korte, eenvoudige tekst in een grote schreefletter. En passant wordt globaal het bakken van een taart uitgelegd (het recept voor Berentaart staat kleingedrukt achterin). Het gaat om een cadeau waarmee op kinderlijk gretige wijze wordt omgesprongen. Maar dat geeft niet: de jarige is een gulle ontvanger. Aardig voorleesboek, mogelijk als aanzet tot het thema 'geven en krijgen' of als informatie over taart bakken. Vanaf ca. 4 jaar.

Een taart voor kleine Beer

'Een taart voor kleine Beer' is een gezellig verhaal waarin de kok der Kikker-verhalen, Varkentje, een taart bakt voor kleine Beer. Haas is de mening toegedaan dat je best even voorproeft als je een taart cadeau geeft aan de jarige, dus besluiten ze dit uitgebreid te doen. In die mate zelfs dat er voor kleine Beer weinig overblijft. Ik waande me even in een boek 'naar Max Velthuijs' want het verhaal op zich staat niet zo sterk als we dat gewoon zijn. Het lijkt soms op een extra gestoffeerd recept voor chocoladecake. Misschien is het de afwezigheid van Kikker die het hem doet? Een pluspunt: hoewel je het zo goed als helemaal in het verhaal kan lezen, vind je het recept integraal terug achteraan in het boek. Toch een leuk verjaardagscadeautje.

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff voor Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame.

Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Bijna tien jaar later won hij in 1971 een internationale prijs, een Gouden Plaque op de Biennial of Illustrations Bratislava voor het prentenboek De jongen en de vis. Met zijn vroegere werk won hij in Nederland ook twee keer een Gouden Penseel voor de prentenboeken Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het gelukLees verder op Wikipedia