Boek
Nederlands

De chaos

Rachel Ward (auteur), Aleid van Eekelen-Benders (vertaler)
Adam ziet getallen in de ogen van mensen – hun sterfdata. Hij ziet dat iedereen om hem heen dezelfde datum heeft: 1 januari 2027. Er dreigt een vreselijke ramp. Maar in welke vorm? Dan ontmoet hij Sarah. Adam krijgt het gevoel dat zij meer weet dan ze laat merken.
Onderwerp
Liefde
Titel
De chaos
Auteur
Rachel Ward 1964-
Vertaler
Aleid van Eekelen-Benders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The chaos
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
336 p.
ISBN
9789047703082 (hardback)

Besprekingen

De chaos is het vervolg op Rachel Wards Deadline, dat verscheen in 2009. In Deadline ziet de vijftienjarige Jem de overlijdensdatum van mensen in hun ogen. Met haar vriend Spider gaat ze naar The London Eye en ziet dat veel van de mensen die in de rij staan te wachten, die dag zullen sterven. Jem maakt dat ze bij de plaats van het onheil wegkomen, maar de politie verdenkt hen van een terroristische aanslag. Jems helderziendheid lijkt een gave, maar zij ziet het als een last omdat ze niemand kan vertellen wat ze weet. Bovendien zou ze erg graag voorkomen dat sommige mensen echt doodgaan, vooral haar vriend Spider, die volgens zijn nummer niet lang meer te leven heeft.
Ward bouwt de spanning goed op en kan het vreemde talent van Jem geloofwaardig schetsen, onder andere door niet te sjoemelen met het onvermijdelijke lot van vriend en vijand. Jammer genoeg bevat De chaos vooral meer van hetzelfde. Adam, de zestienjarige zoon van Jem en Spider, ziet net als z…Lees verder
Adam, de 17-jarige zoon van Jem en Spider, de hoofdpersonen uit 'Deadline' (2009), heeft de gave geërfd van zijn moeder om de sterfdata van mensen te zien in hun ogen. Zijn moeder is inmiddels overleden. Adam ontdekt dat op 1 januari 2027 heel veel mensen in Londen om het leven zullen komen. Hij probeert te waarschuwen tegen de komende ramp, maar niemand gelooft zijn onwaarschijnlijke verhaal. Sinds ze zwanger is, droomt Sarah van haar eigen vader en dat haar baby door Adam wordt meegenomen in een vuurzee. In een race tegen de klok raken de levens van Adam en Sarah steeds nauwer verbonden met elkaar. Het spannende, in de toekomst gesitueerde verhaal wordt afwisselend in de ik-vorm verteld door Adam en door Sarah. De twee jongeren doen er alles aan om de ramp af te wenden, ondanks al het onbegrip dat zij ontmoeten. Een goed gecomponeerd, beeldend geschreven verhaal, dat los te lezen is van het eerste deel. Vanaf ca. 14 jaar.

De chaos

Het jaar 2026. Adam is zestien en woont met zijn oma aan zee. Door het aanhoudende slechte weer zouden de dijken het kunnen begeven en de bewoners van grote gebieden worden geëvacueerd naar Londen. Adam is speciaal begaafd. Hij kan net als zijn moeder (zie 'Deadline') in iemands ogen zijn sterfdatum lezen. Hij zegt dit tegen niemand maar het is ontzettend hard en pijnlijk om hiermee te moeten leven. Zo ontdekt hij dat er heel veel mensen en kinderen met dezelfde sterfdatum rondlopen, nl. 1 januari 2027. Dus moet er een grote ramp gaan aankomen. Maar wat? Is het een natuurramp, een terroristische aanslag? Wanneer hij kennismaakt met Sara merkt hij dat zij ook een gave heeft. Niet met nummers. Zij droomt elke nacht over die bewuste datum. Een ware nachtmerrie waar zij helder de situatie kan zien met gezichten en al. Adam probeert om zoveel mogelijk mensen te verwittigen, maar het onvermijdelijke gebeurt toch.
Bijzondere spannende jeugdthriller. 'De chaos' is het spannende vervolg …Lees verder

Over Rachel Ward

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Eva Rinaldi

Rachel Ward (Cornwell, 12 september 1957) is een Australische actrice, regisseur en scenarioschrijver.

Ward werd internationaal bekend met hoofdrollen in de mini-televisieserie The Thorn Birds als geliefde van Ralph de Bricassart (Richard Chamberlain), en in de films Against All Odds en After Dark, My Sweet.

Ward is sinds 1983 gehuwd met Bryan Brown, ze is moeder van drie kinderen.

Lees verder op Wikipedia