Boek
Nederlands

De race van de rat

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
De race van de rat
×
De race van de rat De race van de rat
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
De race van de rat / Stefan Boonen ; met ill. van Jan de Kinder
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
170 p. : ill.
ISBN
90-448-0241-0

Besprekingen

Met De race van de rat heeft veelschrijver Stefan Boonen opnieuw een avonturenverhaal met vaart geschreven. Jacs moeder baat een ijskar uit. Het succes ervan steekt de ogen van de concurrent uit en die begint een campagne om Jacs moeder uit te schakelen. Het wordt niet direct duidelijk wie achter de gebeurtenissen zit, maar Jac is een pientere jongen en samen met zijn vriend Mattias besluiten ze zich niet te laten doen. Als Jacs moeder ten slotte in het ziekenhuis belandt, nemen de kinderen écht wraak.

In dit avonturenverhaal, waarin elementen van een detective zitten, zorgt Stefan Boonen voor een goede spanningsopbouw. De plot is ingewikkeld, maar het boek is toegankelijk door het eenvoudig taalgebruik, Stefan Boonen heeft de problemen van chantage, pesterijen en concurrentie helder verwoord. De kinderen zijn op z'n minst bijdehand en inventief, maar blijven realistische figuren. Natuurlijk loopt alles goed af en zijn ouders en grootouders bijzonder behulpzaam en energ…Lees verder
De moeder van Jack staat elke dag met een ijskar in het park. Ze verkoopt chocolade- en vanilleijs. Zijn vader wil weer 'bij zichzelf komen' en maakt een reis om de wereld. Meneer Hoflak is een ijsconcurrent; hij loert op het plekje van Jacks moeder in het park. Op een lelijke manier probeert hij haar weg te krijgen. Samen met zijn vriendje Mattias wil Jack zijn moeder helpen. Belangrijk voor Jack is ook zijn deelname aan de zeepkistrace, de race van de rat. Die naam is bedacht door de eigenaar van eethuis 'De Gestoofde Rat'. Een eigentijds verhaal waarin vooral kinderen van gescheiden ouders of van alleenstaande moeders zich zeker kunnen herkennen. De stijl is vlot met veelal korte, directe zinnen waarin veel spanning en humor zit. Op de omslag Jacks rode zeepkist. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was …Lees verder op Wikipedia

Suggesties