Boek
Nederlands

IJs & steen

Victoria Scott (auteur), Ellis Post Uiterweer (vertaler)
Tella (16, ik-figuur) blijft tijdens de Zwavelloop zoeken naar een balans tussen loyaliteit en eigenbelang, en wordt bovendien betrokken bij de plannen van de knappe Guy om een eind aan deze wrede wedstrijd te maken. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
IJs & steen
Auteur
Victoria Scott
Vertaler
Ellis Post Uiterweer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Salt & stone
Parallelle titel
IJs en steen
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
326 p.
ISBN
9789025868086 (paperback)

Besprekingen

Dit tweede deel gaat verder waar het eerste deel 'Water & Vuur'* stopte, het vertelt het vervolg van Tella’s belevenissen tijdens de Zwavelloop, een wedstrijd waarmee ze een medicijn voor haar doodzieke broer kan winnen. Tella blijft zoeken naar een balans tussen loyaliteit en eigenbelang, en wordt bovendien betrokken bij de plannen van de knappe Guy om een eind aan deze wrede wedstrijd te maken. Het ik-verhaal is verdeeld in vier delen, gescheiden door zwarte bladzijden. Nieuwe hoofdstukken beginnen met een grijs getinte pagina. Gevoelens worden clichématig beschreven (‘Mijn hart gaat vreselijk tekeer’) waardoor Tella als personage geen diepgang krijgt. De aanwezige ingrediënten voor een boeiend verhaal over innerlijke strijd en het op elkaar aangewezen zijn vormen geen stevig en doorleefd verhaal. Deze serie blijft hierdoor een slap aftreksel van zijn voorbeeld, 'De hongerspelen' (Suzanne Collins). De Zwavelloop is aan het eind van het verhaal ten einde, maar er is ruimte voor een v…Lees verder

IJs & steen

Kan je nog veel verwachten van een vervolg op een fantastisch boek? In dit geval is het antwoord een overtuigd 'ja'. Net zoals in het eerste boek ben je meteen betrokken bij de wedstrijd die zich in het verhaal afspeelt. Niet zomaar een wedstrijd, maar een wedstrijd op leven of dood, met niet alleen je eigen leven als inzet maat ook dat van een dierbare voor wie je een levensreddend medicijn kan winnen. De deelnemers zijn dezelfde als die van het eerste boek, maar er komen en gaan wel nieuwe personages. Als je het eerste boek niet gelezen hebt, mis je wel veel informatie, voornamelijk op het vlak van de relaties tussen de personages. In dit boek moeten ze de twee overblijvende ecosystemen overwinnen. Op zee moeten ze zien te overleven op een vlot. Het doel is als eerste bij het basiskamp aan te komen. De tweede etappe is een tocht in een onherbergzaam besneeuwd gebied.

De spanning blijft om te snijden, je duikelt van het ene avontuur in het andere. De auteur is een meest…Lees verder